Wykonanie
Na niedzielny obiad, gdy jeszcze dosc chlodno. Choc na weekend zapowiadaja upaly ;)
Na 8 porcji:2 lyzki
musztardy francuskiej ziarnistejpo 1 lyzece grubo zmielonego
pieprzu i
kminku1 lyzka suszonego
majeranku1,4 kg
meisa wieprzowego na pieczen (np. od
lopatki,
schab)sol,
pieprz1
cebula2
marchewki2 zabki
czosnku2 lyzki
oleju200 ml
piwa slodowego (karmi, porter)300 ml
bulionu wolowego1 lyzeczka
maki ziemniaczanejMusztarde wymieszac na paste z
ziolami i
przyprawami.
Marchewki pokroic w
krazki,
cebule w piorka,
czosnek posiekac na drobno. W brytfannie rozgrzac
olej, obsmazyc
mieso ze wszystkich stron, wyjac . Wierzch pieczeni posmarowac musztardowa pasta. Na pozostalym
oleju podsmazyc warzywa. Na warzywach ulozyc
mieso z
musztarda "u
gory". Podlac
piwem i
bulionem. Piec w 160°C od czasu doc zasu polewajac
mieso sosem. Nastepnie wajac pieczen,
mieso zawinac na 10 minut w folie aluminiowa. Powstaly w trakcie peiczenia sos przecedzic, zagotwac, doprawic do smaku.
Make ziemniaczana wymieszac z odrobina zimnej
wody i wmieszac do sosu, az zgestnieje.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013