ßßß Cookit - przepis na Pieczen wieprzowa w piwie

Pieczen wieprzowa w piwie

nazwa

Wykonanie

Na niedzielny obiad, gdy jeszcze dosc chlodno. Choc na weekend zapowiadaja upaly ;)
Na 8 porcji:
2 lyzki musztardy francuskiej ziarnistej
po 1 lyzece grubo zmielonego pieprzu i kminku
1 lyzka suszonego majeranku
1,4 kg meisa wieprzowego na pieczen (np. od lopatki, schab)
sol, pieprz
1 cebula
2 marchewki
2 zabki czosnku
2 lyzki oleju
200 ml piwa slodowego (karmi, porter)
300 ml bulionu wolowego
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Musztarde wymieszac na paste z ziolami i przyprawami. Marchewki pokroic w krazki, cebule w piorka, czosnek posiekac na drobno. W brytfannie rozgrzac olej, obsmazyc mieso ze wszystkich stron, wyjac . Wierzch pieczeni posmarowac musztardowa pasta. Na pozostalym oleju podsmazyc warzywa. Na warzywach ulozyc mieso z musztarda "u gory". Podlac piwem i bulionem. Piec w 160°C od czasu doc zasu polewajac mieso sosem. Nastepnie wajac pieczen, mieso zawinac na 10 minut w folie aluminiowa. Powstaly w trakcie peiczenia sos przecedzic, zagotwac, doprawic do smaku. Make ziemniaczana wymieszac z odrobina zimnej wody i wmieszac do sosu, az zgestnieje.
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/05/Pieczen-wieprzowa-w-piwie.html