ßßß
Dla 4 osob:350 g marchwi150 g boczku wedzonego2 cebulepo 500g wolowiny i wieprzowiny na glusz (np.lopatka)3 lyzki olejusol, pieprz300 g pieczarek1 lyzka maki2 lyzeczki slodkiej papryki w proszku2 lyzki bulionu w proszku1 lyzka majeranku suszonego lub swiezego posiekanegoMarchew pokroic w talarki, boczek i 1 cebule pokroic w kostke. Mieso oczyscic, pokroic, usmazyc na rumiano partiami na 2 lyzkach oleju. To bardzo wazne, zeby mieso bylo mocno podpieczone, gulasz nabiera w ten sposob koloru, a mieso staje sie miekkie, soczyste. Mieso przelozyc do garnka. Usmazyc na pozostalym oleju boczek i cebule, dodac pokrojone w paski grzyby i marchew smazyc dalsze 2-3 minuty. Posypac maka, podsmazyc. Dodac do miesa. Dolac 750 ml wody. Zagotowac, dosypac bulion i papryke wymieszac. Dodac majeranek. Gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawic sola i pieprzem do smaku.Druga cebule obrac pokroic w krazki, usmazyc na chrupko. Cebule ukladamy na osobnym talerzku.