Wykonanie
Czy lubicie panierować kotlety schabowe? Ja nie cierpię! Dlatego pewnego popołudnia postanowiłam temu zaradzić i przygotować kotlet inaczej niż tradycyjnie. Pomocą okazał się niezawodny Internet, który podpowiedział dwa główne rozwiązania: po angielsku i po cygańsku. Szczególnie przypadło mi do gustu drugie rozwiązanie. Cygańska receptura okazała się fantastyczna! Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad,
mięso, warzywa i
ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis.
Na dwie porcje:2 kotlety
schabowe1 duża
marchewka1 mała
pietruszkaok 10 cm dużego
pora1 duża
cebula2 łyżki
majonezusól,
pieprz,
VegetaKotlety rozbić, przyprawić
solą,
pieprzem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.
Pora i
cebulę pokroić w paski.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połówki
marchewki,
pietruszki,
pora i
cebuli na to ułożyć kotlety, a na kotlety ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować
majonez, lub porobić kleksy i posypać
Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko
sola i
pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości
mięsa).