Wykonanie
Szczerze powiedziawszy nie podejrzewałam, że danie składające się z tak podstawowych składników będzie tak dobrze smakować. Jestem pod wrażeniem i bardzo mocno Wam polecam wypróbować
schab po cygańsku. Jak już wiecie lubię dania, które nadają się na obiad na dwa dni. Tak więc jeszcze jeden plus dla tego przepisu.Składniki:-
schab(ilość kotletów zależy od was)- 2-3 średnie
cebule-4-5 dużych
marchewek-
ser żółty do posypania-
majonez-
sól,
pieprzSposób przyrządzenia:
Schab myjemy i kroimy na kotlety. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Marchewkę kroimy na cienkie plasterki a
cebulę w pół księżyce. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę
marchewki i
cebuli. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Układamy nasze kotlety i przysypujemy resztą
marchewki i
cebuli, którą również doprawiamy
solą i
pieprzem. Na wierzch sypiemy
starty ser żółty i smarujemy
majonezem. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny lub do miękkości
mięsa.