ßßß
Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):300 g mąki pszennej200 g masła1 jajkoszczypta soliSkładniki farsz:½ kg filetu z łososia1 opakowanie świeżego szpinakuSos beszamelowy:50 g masła50 g mąki pszennej500 ml mlekasól, pieprz do smakuDodatkowo:3 łyżki świeżo startego sera (Parmezan lub Grana Padano)Wykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:Łososia solimy i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię mieszając do czasu, aż zwiędnie. Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy kawałki łososia i szpinak. Odstawiamy.W małym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy zimne mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy na tartę zalewając nim łososia i szpinak. Wierzch posypujemy startym serem.Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło.Smacznego!
Źródło przepisu: „Kwestia Smaku” (z małymi modyfikacjami)