Sezon na truskawki tuż tuż, polecam puszystą roladę biszkoptową z masą na bazie truskawek i serka homogenizowanego. Delikatna, pusztysta, pyszna!!!Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25-35 cm, polecam podwoić ilość składników i zrobić 2 rolady)2 jajka klasy L1/2 szklanki cukru¼ szklanki mąki pszennej tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżki octuszczypta soliSkładniki masę truskawkową:400 serka homogenizowanego¾ szklanki musu z truskawek (zblendowane truskawki)1 czerwona galaretka1 łyżeczka żelatynySkładniki na polewę czekoladową:50 g masła50 g gorzkiej czekolady50 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kakao3 łyżki cukruDodatkowo:kilka świeżych truskawekWykonie biszkopt:W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto wyciągamy z formy, razem z papierem do pieczenia układamy na wilgotnym ręczniku i zwijamy w rulon kształtując roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie masa truskawkowaGalaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (zmniejszamy ilość podaną na opakowaniu) odstawiamy do przestygnięcia. Zimną galaretkę miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz musem z truskawek. Mieszaninę odstawiamy, aby lekko stężała. Rozwijamy nasza ciasto i smarujemy je tężejącą już masą truskawkowa, a następnie zwijamy w roladę.Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników.Roladę polewamy polewa czekoladowa i dekorujemy truskawkami.Smacznego!