ßßß Cookit - przepis na Ciasto z nutellą i kremem śmietanowym

Ciasto z nutellą i kremem śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Dzisiaj postanowiłam rozpocząć moją przygodę z blogiem kulinarnym. Na dobry początek mam dla Was ciacho, które zrobiłam sobie ostatnio na urodziny. Jest to kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem truskawek oraz kremem śmietanowym. Wszystko popysypane wiórkami gorzkiej czekolady. Korzystałam z przepisu od: mojepysznosci . Całość wyszła bardzo smaczna i przypadła do gustu wszystkim moim domownikom. Bez wątpienia powrócę jeszcze do tego przepisu.
Składniki:
biszkopt:
6 jajek
⅔ szklanki mąki pszennej-torowej
6 kopiastych łyżek cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
2 łyżki stołowe kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem
garść truskawek
25 dag masła
20 dag nutelli
2 płaskie łyżeczki kakao
wierzch:
½ litra śmietany 30% (350 ml)
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka "śmietan – fix"
do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 cm x 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
krem:
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami nutellę Pod koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć kremem z nutelli. Całość posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na śmietanę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/06/ciasto-z-nutella-i-kremem-smietanowym.html