Wykonanie
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Dzisiaj postanowiłam rozpocząć moją przygodę z blogiem kulinarnym. Na dobry początek mam dla Was ciacho, które zrobiłam sobie ostatnio na urodziny. Jest to
kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem
truskawek oraz kremem
śmietanowym. Wszystko popysypane wiórkami
gorzkiej czekolady. Korzystałam z przepisu od: mojepysznosci . Całość wyszła bardzo smaczna i przypadła do gustu wszystkim moim domownikom. Bez wątpienia powrócę jeszcze do tego przepisu.
Składniki:
biszkopt:6
jajek⅔ szklanki
mąki pszennej-torowej6 kopiastych łyżek
cukru1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej2 łyżki stołowe
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakremgarść
truskawek25 dag
masła20 dag nutelli2 płaskie łyżeczki
kakaowierzch:½ litra
śmietany 30% (350 ml)4 łyżki
cukru pudru1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka "
śmietan – fix"do dekoracji:10 dag
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:
biszkopt:
Białka ubić z
cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać
żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao (koniecznie przesiane przez sitko),
proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 cm x 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.krem:
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami nutellę Pod koniec dodać pokrojone
truskawki i wymieszać.Zimny
biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć kremem z nutelli. Całość posmarować ubitą
śmietaną z
cukrem pudrem i
fixem.
Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na
śmietanę. Schłodzić w lodówce.Smacznego!