ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
BUDYŃ
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
125 g masła
4 jajka
5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżek maki pszennej
ŚMIETANA
śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
50 g startej gorzkiej czekolady
Biszkopt: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Budyń: Zagotowuje dwie szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka miksuje z jajkami i mąką po czym wlewam do gorącego mleka energicznie mieszając tak aby nie powstały niepotrzebne grudki.
Kiedy biszkopt ostygnie, kroje go na dwie części na jedną z nich przekładam jeszcze gorący budyń i czekam, aż lekko ostygnie. Na ciepłą masę wykładam drugą część biszkoptu.
Bita śmietana: Śmietanę ubijam i dodaje cukier puder nadal mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wylewam na górną część biszkoptu i posypuje startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą. Schładzam w lodówce.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-budyniem-i-bita-smietana.html