Wykonanie
Z wiosną idzie nowe. Nowe pomysły, nowe smaki, nowe dzieci...Takie nastroje pobudzają do działania i szukania nowych inspiracji.Poszukiwania nie zawsze kończą sie sukcesem ale tym razem
mogę śmiało powiedzieć, że oto jest sukces:) Pewnie dlatego, że tort robiony był z
sercem...nie mylić z
serem:)Niniejszy wypiek dedykuję mojej siostrze, gratulując
męża i nowego nazwiska:)Tort zdecydowanie RICO!Czego potrzebujemy aby zrobić te pyszności?Na podkład:
5 czubatych łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej6
jajek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 łyżki
kako1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczupta
soliNa
krem śmietankowy:500 ml schłodzonej
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny4 łyżeczki
żelatynyNa
krem czekoladowy:
25 dag
masła10 dag
gorzkiej czekolady (tabliczka)3
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoPolewa:1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej1 łyżka
masła2-3 łyżki
mlekaśrednica tortownicy: 26 cmPodkład najlepiej zrobić sobie dzień wcześniej. Tak dla spokoju.
Mąkę,
kakao i proszek mieszamy w jednym pojemniku.
Białka ubijamy na sztywny pod koniec dodajemy
sól. Teraz do sztywnej piany dodajemy
cukry, po chwili mieszania wrzucamy
żółtka i dalej miksujemy (na wolnych obrotach). Wszystko mieszamy z mieszanką
kakaowo mączną mieszanką a następnie wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 35-40 min.Podkład musi dobrze wystygnąć zanim go przełożymy kremem.Czas na nadzienie:)
Krem czekoladowy (mój ulubiony).
Jajka z
cukrem ubijamy trzepaczką na parze. Do ciepłego kremu jajecznego dodajemy
kakao i
czekoladę - dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch o dodajemy wystudzoną masę
czekoladową, cały czas ucierając. Jeden krem gotowy!Teraz
żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącego
mleka.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i
sok z cytryny. Wystudzoną
żelatynę (ale cały czas płynną) dodajemy do ubitej
śmietany i tyle. Czas na przekładanie.Najpier jednak musimy przekroić nasz podkład na 3 krążki. Pierwszy smarujemy połową
kremu czekoladowego a następnie wykładamy
krem śmietankowy. Przykrywamy drugim krążkiem na który znowu układamy
krem czekoladowy i prrzykrywamy ostatnią wartswą
biszkopta. Wszystko polewamy
czekoladą rozpuszczoną z
masłem i
śmietanką (wszystko lekko wystudzone). Dekorujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.