Wykonanie
3
jaja2 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowegokrem malinowy:25 dag
malin200 ml
śmietany kremówki 30%2 i 1/3 łyżki
żelatynyokoło 1/3 szklanki
cukrupolewa czekoladowa:125 gram
masła0,5 szklanki
cukru pudru3 łyżki
mleka3-4 łyżki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać stopniowo
żółtka i
mąki z proszkiem.Blachę 25x35 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 190 stopni. Przygotowujemy ściereczkę posypaną
cukrem pudrem, kiedy wyciągniemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na ściereczkę, odrywając delikatnie pergamin, a następnie wraz ze ściereczką zwijamy ciasto jak roladę, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Maliny podgotowujemy w 2 łyżkach
wody przez około 5-6 minut, następnie studzimy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzamy.
Śmietankę ubijamy z
cukrem, następnie dodajemy mus malinowy i przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą
żelatynę i miksujemy wszystko. Kremem smarujemy roladkę i zwijamy ponownie.
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy
cukier puder i 2-3 łyżki
mleka, zdejmujemy z ognia i dodajemy
kakao, mieszamy, leciutko studzimy, smarujemy równomiernie roladkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.