Wykonanie
Składniki:520g
masła300g
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego9
jajek430g
mąki pszennej173g
mąki ziemniaczanej9 łyżeczek
proszku do pieczenia9 łyżeczek
mlekaKrem:800g
serka ” Mój Ulubiony ”800g
śmietanki 30%5 łyżek
cukru pudruDodatkowo:barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, różowy.Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy kolejno po jednym
jajku.Obie
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia i na przemian z
mlekiem, dodajemy stopniowo do ciasta.Ciasto dzielimy na 6 równych części. ( polecam zważyć całe ciasto i podzielić je przez 6, wtedy będziecie
mieli pewność, że każdy blat będzie taki sam, a w tym torcie to dość istotne ). Każdą część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy do każdej odrobinę konkretnego barwnika, mieszamy dokładnie, do uzyskania oczekiwanego koloru.Jeśli dysponujecie więcej niż jedną tortownicą, przelejcie do nich każdy kolor osobo i pieczcie na raz tyle, na ile pozwala Wam miejsce w piekarniku. Jeśli jednak tak jak ja, posiadacie tylko jedną tortownicę o takiej średnicy, lub nie macie miejsca w piekarniku, by włożyć kilka na raz, pieczcie każdy blat
tortu osobno, po kolei, zaczynając od fioletowego.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 20 minut. Upieczony blat ciasta wyciągamy z tortownicy, odkładamy do ostygnięcia, do tortownicy wkładamy nowy papier i postępujemy jak wcześniej, do upieczenia wszystkich kolorów blatów.W międzyczasie kiedy wszystkie blaty stygną, przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, a
serek ucieramy chwilę z
cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ze sobą
serek z ubitą kremówką i tak jak wcześniej w przypadku ciasta, dzielimy krem mając dwie możliwości.Jeśli tort chcecie obłożyć masą
cukrową, krem dzielimy na 5 równych części, nie smarujemy wierzchu i
boków.Jeśli tort ozdabiać będziecie dowolnym kremem, lub nie będziecie specjalnie ozdabiać, krem dzielimy na 7 części ( 5 pomiędzy blaty, a pozostałe 2 części kremu, na wierzch i boki
tortu ). Przed podaniem, chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.