Gofry w wersji wytrawnej … na bazie cukinii i żółtego sera z dodatkiem świeżego koperku … idealna przekąska lub dodatek do dań mięsnych, rybnych albo warzywnych … podawane z ulubionymi sosami. Polecam!Składniki:2 małe cukinie lub 1 większa (ok. 500 g)200 g żółtego sera (gouda)2 jajka½ szklanki mlekaok.100 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku½ łyżeczki soliWykonanie:Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z wody i odstawiamy. Ser również ścieramy na tarce. Odstawiamy.Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy odsączoną cukinię, ser oraz koperek. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy.Smacznego!