Wykonanie
Postanowiłem zrobić dość nietypowy
chleb. Bez
drożdży, za to z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z
wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W
sumie przecież wiadomo, że jak
chleb to i
drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo wyjdzie, albo nie wyjdzie. Jak wyjdzie to mam kolejny przepis dla was, a jak nie wyjdzie to mam kolejne kuchenne doświadczenie. Czyli tak, czy tak wychodzę na plus. :)
No i w
sumie to nawet wyszło, ale... Zawsze jest jakieś ale... Po pierwsze chlebek ma nietypowy zapach. Znaczy się, nie czuć w nim
drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to
soda. Po drugie:
chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak
chleby drożdżowe.Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż
zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy
mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny wybór.300 g
mąki pszennej300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej475 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajkoI teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche,
potem mokre. A
potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)