Wykonanie
Popularne szkockie pancakes, skromne, ale smaczne placuszki. Koniecznie do podania z
syropem owocowym,
kefirem, golden
syrupem, lub jak lubicie. Dla mnie i smak i konsystencja ciasta - jak naleśniki z
proszkiem do pieczenia ;-). Polecam na śniadanie.Składniki na 10 - 12 placków:110 g
mąki pszennejpół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniapół płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej25 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko, roztrzepane150 ml
mlekaWszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.Podawać ciepłe.Smacznego :-).Przepis Anne Sheasby 'The big book of bread'.