ßßß
Jeśli nie mam za wiele czasu, a wzbiera we mnie ochota na pieczenie domowych słodkości to zawsze kończy się muffinami:) Ogromną ich zaletą, oprócz oczywiście smaku, jest ekspresowe wykonanie :)Dziś muffiny z czekoladą czyli prawdopodobnie w najbardziej popularnej wersji. Użyłam czekolady gorzkiej, ale równie dobrze, a może nawet lepiej sprawdzi się czekolada mleczna ;)Składniki:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)szczypta soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/3 szklanki oleju rzepakowego1 i 1/3 szklanki mleka2 jajka2 tabliczki czekolady, posiekanej na drobne kawałkiPrzygotowanie:Suche składniki przesiej do miski. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj do nich resztę 'mokrych' składników, a następnie połącz zawartość obu misek. Do ciasta dodaj pokruszoną czekoladę i niedbale wymieszaj.12 wysokich papilotek (typu tulipan) umieść w metalowym stelażu i wypełnij je ciastem.Piecz w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 15-20minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.Smacznego :)


