Wykonanie
Konkretny kawałek
czekoladowego ciasta, przełożonego słodką,
orzechową bezą i delikatnym
śmietanowym kremem, całość polana przecudną w smaku i wyglądzie
polewą czekoladową. Ciasto idealna do filiżanki goręcej, dobrej
kawy, zwłaszcza w zimowe popołudnie.
Składniki na 2
czekoladowe blaty:200 g
mąki pszennej200 g
masła100 g gorzkiej 70%
czekolady¾ szklanki
cukru2
jajka150 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na
bezę3
białkaszczypta
soli½ szklanki
cukru50 gram zmielonych
orzechów włoskichSkładniki na krem:250 mln
śmietany kremówki 36 %250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruSkładniki na
polewę czekoladową:4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao1 łyżka
masła (ok. 50 g)2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
żelatyny1 łyżka gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyWykonanie:
Czekoladowe blatyW większym rondlu, na małej mocy palnika, rozpuszczamy
masło z
czekoladą i
cukrem, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Do przestudzonej masy czekoladowej wbijamy
jajka, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodajemy suche składniki i
jogurt. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części. Blachę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15min. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Upieczone blaty ciasta odkładamy do przestygnięcia.W czasie, gdy nasze blaty będą się piekły przygotowujemy
orzechową bezę.W wysokim naczyniu, wraz ze szczyptą
soli, ubijamy
białka na puszysto. Gdy
białka będą miały idealną konsystencję dodajemy
cukier oraz zmielone
orzechy. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenie, wstawiamy na 20 min. do piekarnia rozgrzanego do 180 st. C. Upieczoną
bezę odstawiamy do przestygnięcia.
Beza, po upieczeniu powinna
mieć chrupiący wierzch i lekko miękki środek.Krem z
bitej śmietany i
serka mascarponeDo wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.
Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Jeden blat ciasta smarujemy kremem, układamy na nim
orzechową bezę, przekładamy kremem i przykrywamy drugi blatem ciasta. Wierzch smarujemy
polewą czekoladową.Smacznego!