ßßß Cookit - przepis na Muffinki Oreo

Muffinki Oreo

nazwa

Wykonanie

Oreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu. Jednak kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku z bonusem w formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :)
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Babeczki:
200g mąki pszennej
170g cukru
100g jogurtu naturalnego
75g wiórek kokosowych
5 łyżek rozpuszczonego masła
4 łyżki kakao
2 jajka (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)
1/3 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Duża szczypta sody oczyszczonej
Duża szczypta soli
12 ciasteczek Oreo
Krem
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki ciepłej wody
7-8 ciasteczek Oreo
W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kruszymy ciasteczka Oreo. Można to zrobić na dwa sposoby: umieszczamy w woreczku i walimy wałkiem (wersja dla zestresowanych :)) lub miksujemy blenderem nad drobny puch. Obie opcje równie dobre i smaczne, jedyna różnica to nieco inne efekt kolorystyczny kremu. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Następnie dorzucamy rozkruszone ciasta i mieszamy całość ręcznie. Krem nakładamy na całkowicie ostygnięte babeczki. Smacznego.
Powyższe babeczki zostały przygotowane z ciasteczkami zmiksowanymi na drobny pył przy pomocy blendera. Krem z ciasteczkami pokruszonymi wałkiem lub nożem wyglądają tak:
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/muffinki-oreo.html