Wykonanie
Halloween to nie tylko świetna okazja by wspólnie z dziećmi wyciąć
dynie, czy śmiesznie się przebrać. To również doskonały pretekst by razem przyrządzić pyszne smakołyki na Halloweenowe przyjęcie. Mogą to być lizaki, babeczki , czy
ciastka. My przygotowaliśmy mini babeczki z
pomarańczowym kremem i posypką w
dynie i nietoperze. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo maleństwa znikały w tajemniczych okolicznościach. Naprawdę polecam wspólne pieczenie z dziećmi jako wspólną zabawę o pysznych efektach. Więc lećcie do sklepu po posypkę, papilotki, składniki i do dzieła :)
Ilość porcji: 12Czas przygotowania: 30 minutMini Papilotki średnica 32mm, wysokość 20mmSkładniki:Babeczki:70g
mąki pszennej60g
cukru30g
jogurtu naturalnego25g wiórek
kokosowych1,5 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka
kakao1 małe
jajko1/6 szklanki gorącej
wody1/6 łyżeczki
proszku do pieczenia (szczypta)Mała szczypta
sody oczyszczonejMalutka szczypta
soliKrem50ml
śmietany kremówki½ łyżeczki
serka mascarpone½ łyżeczki
cukru pudruPomarańczowy barwnikPosypka halloweenowaW rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy
masło z dodatkiem
kakao i gorącą
wodą. Odstawiamy na chwilkę.
Jajka wraz z
cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach do momentu powstania puszystej piany.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
solą,
sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych
jajek przesiewamy stopniowo mieszankę suchych składników, dodajemy
jogurt naturalny oraz masę
kakaową.
Mieszamy mikserem do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do papilotek (najlepiej podwójnych) do 2/3 wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
(Kontrola czy rosną:))
Śmietanę kremówkę ubijamy dodając
cukier puder i
serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Nakładamy na wystudzone babeczki i posypujemy posypką. Smacznego.