Wykonanie
Przepis dostałam (jakieś 2 lata temu!) od Koleżanki, za co bardzooo dziękujęOd tej
pory regularnie domowy chlebek gości na moim
stole, cała rodzina zajada go ze smakiem
Składniki na dwie keksówki:1 kg
mąki pełnoziarnistej (3 zboża)1/2 kg
mąki pszennej poznańskiej1 szkl.
płatków owsianych1 szkl.
siemia lnianego½ szkl.
ziaren słonecznika½ szkl. pestek dyni4 łyżki
soli1 łyżka
miodu1 1/2 litry ciepłej
wodyzakwasWykonanie:Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy zakwas i
wodę, wyrabimy. Do małego słoika odkładamy ok. 4 łyżek ciasta na zakwas (zakwas przechowujemy w lodówce do 2 tygodni). Ciasto przekładamy do
trzech foremek (keksówek) wysmarowanych
masłem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin do wyrośnięcia.
Chleby pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C .Smacznego!