ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam (jakieś 2 lata temu!) od Koleżanki, za co bardzooo dziękuję
Od tej pory regularnie domowy chlebek gości na moim stole, cała rodzina zajada go ze smakiem
Składniki na dwie keksówki:
1 kg mąki pełnoziarnistej (3 zboża)
1/2 kg mąki pszennej poznańskiej
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. siemia lnianego
½ szkl. ziaren słonecznika
½ szkl. pestek dyni
4 łyżki soli
1 łyżka miodu
1 1/2 litry ciepłej wody
zakwas
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy zakwas i wodę, wyrabimy. Do małego słoika odkładamy ok. 4 łyżek ciasta na zakwas (zakwas przechowujemy w lodówce do 2 tygodni). Ciasto przekładamy do trzech foremek (keksówek) wysmarowanych masłem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin do wyrośnięcia. Chleby pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C .
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/chleb-na-zakwasie