Wykonanie
Ostatnio szukałam czegoś idealnego do guacamole. Na myśl przychodziło mi coś chrupiącego, a jednocześnie zdrowego, o lekko słonym smaku. Coś podobnego do
krakersów z
siemienia lnianego, które jakiś czas temu
jadłam w jednej z wegańskich knajp. Gdy przeszukiwałam internet, na blogu Moje wypieki wpadł mi w ręce przepis na chrupki chlebek skandynawski . To było to! Idealne do wszelkiego rodzajów past lub jako przekąska
między posiłkami. Pyszne, a jakie proste w wykonaniu...
(1 blaszka)- 100 g bezglutenowych
płatków owsianych- 100 g
mąki orkiszowej- 50 g
ziaren słonecznika- 25 g ziaren
siemienia lnianego- 25 g ziaren
sezamu- 180 ml
wody- 1/2 łyżeczki
soliNastawiam piekarnik na 170 st. C.W naczyniu mieszam wszystkie składniki. Odstawiam na 15 min.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na
chlebki (grubość ok. 3 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami
sezamu.Wstawiam do piekarnika na ok. 1 h. Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i
ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3
razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę
wodną.Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.