Wykonanie
Spotkałam się z przepisem na
chleb, który już w nazwie ma obietnicę odmiany życia TUTAJ . Początkowo nie rozumiałam jego fenomenu. Wymieszałam wszystkie składniki, upiekłam i czekałam... Bo istotne jest, by
chleb całkowicie wystygł przed pierwszym krojeniem. Smakował wszystkim, nikt się nie pokusił o spróbowanie go z jakimkolwiek dodatkiem. Pierwszym bochenkiem delektowaliśmy się w wersji saute.
Składniki:1 szkl.
ziaren słonecznika3/4 szkl.
siemienia lnianego10 czubatych łyżek zmielonego
siemienia lnianego1/2 szkl.
orzechów laskowych1,5 szkl.
płatków owsianych2 łyżeczki
soli2 łyżki
miodu5 łyżek
oleju1,5 szkl.
wodySposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej
wodą i odstaw na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynu.
Ziarna słonecznika, nasiona
siemienia lnianego i
orzechy namocz w zimnej wodzie przez czas wchłaniania
wody przez
płatki. Następnie odcedź. Wymieszaj
płatki ze
słonecznikiem, siemieniem w ziarnach i mielonym,
orzechami,
solą i
miodem. Wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 50-60 minut w 185 st.Pamiętaj, by ostygł przed krojeniem. Krój za pomocą cienkiego i
ostrego noża.