ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio - kukurydziany na zakwasie

Chleb żytnio - kukurydziany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb na zakwasie, tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej i równie smaczny jak pozostałe chleby :)
Składniki i wykonanie :
Zaczyn, który należy przygotować na 12 godzin przed pieczeniem :
- 3 łyżki zakwasu,
- 1/2 szklanki wody,
- mąka żytnia.
Wodę wymieszać z zakwasem i dodać tyle mąki, aby wyszło ciasto o konsystencji gęstej owsianki. Odstawić przykryte ściereczką i folią w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Po tym czasie dodać :
- 1/2 szklanki letniej wody,
- 1 szklankę letniego mleka,
- 1 łyżkę miodu,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego,
- garść ziaren słonecznika.
Wymieszać i dodać :
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 2,5 szklanki mąki kukurydzianej.
Wyrobić gładkie ciasto ( ja robię to mikserem z hakami ) i zależnie od konsystencji można dodać trochę mąki lub dolać wody. Ciasto odstawić przykryte ściereczką i folią w ciepłe miejsce na około 2 godziny, składając je co pół godziny ( wtedy szybciej rośnie ). Po tym czasie przełożyć do keksówki, wierzch posypać siemieniem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i do czasu, aż postukany w spód wyda głuchy dźwięk.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/01/chleb-zytnio-kukurydziany-na-zakwasie.html