Wykonanie
Kolejny
chleb na zakwasie, tym razem z dodatkiem
mąki kukurydzianej i równie smaczny jak pozostałe
chleby :)
Składniki i wykonanie :Zaczyn, który należy przygotować na 12 godzin przed pieczeniem :- 3 łyżki zakwasu,- 1/2 szklanki
wody,-
mąka żytnia.
Wodę wymieszać z zakwasem i dodać tyle
mąki, aby wyszło ciasto o konsystencji gęstej owsianki. Odstawić przykryte ściereczką i folią w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Po tym czasie dodać :- 1/2 szklanki letniej
wody,- 1 szklankę letniego
mleka,- 1 łyżkę
miodu,- 1 łyżeczkę
soli,- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego,- garść
ziaren słonecznika.Wymieszać i dodać :- 2 szklanki
mąki żytniej,- 2,5 szklanki
mąki kukurydzianej.Wyrobić gładkie ciasto ( ja robię to mikserem z hakami ) i zależnie od konsystencji można dodać trochę
mąki lub dolać
wody. Ciasto odstawić przykryte ściereczką i folią w ciepłe miejsce na około 2 godziny, składając je co pół godziny ( wtedy szybciej rośnie ). Po tym czasie przełożyć do keksówki, wierzch posypać siemieniem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i do czasu, aż postukany w spód wyda głuchy dźwięk.