ßßß Cookit - przepis na Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie

Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kochani kolejny przepis na chleb na zakwasie, tym razem chleb z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością "dziurek" w strukturze.
Polecam!
Składniki na dwie małe keksówki:
ZACZYN:
- 8 łyżek zakwasu
- 150 g mąki
- 100 g wody
Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania ciasta głównego:
- w/w zaczyn
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- płaska łyżka soli
- 2 szklanki wody
Wyrabiamy ciasto, przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie pieczemy 1 godzinę.
Do piekarnika możecie wstawić, metalowy kubek z wodą, wydobywająca się para wodna, sprawi że chleb będzie bardziej chrupki.
Smacznego!
;-)))
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/03/chleb-sonecznikowy-z-siemieniem-lnianym.html