Wykonanie
Dziś na blogu wariacja na temat
chleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji
mąkę pszenną razową zastąpiłam
mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu
chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a
chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do
chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu
chleba na zakwasie,
Składniki I etapu:100 g aktywnego zakwasu żytniego100 g
mąki orkiszowej razowej typ 2000200 g
maki żytniej razowej130 g letniej
wodyWszystkie składniki wymieszać dodając tyle
wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.*Jeśli chcemy piec
chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu.Składniki 2 etapu:1 80 g
mąki orkiszowej razowej typ 2000200 g
maki żytniej razowej1,5 łyżeczki
soli50 g
ziaren słonecznika50 g
siemienia lnianego2 łyżki ziaren
czarnuszki2 łyżki słodu ciemnego żytniegoletnia
wodaWykonanie:Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle
wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia większej keksówki.Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 , 5-3 godziny.Wierzch
chleba spryskać
wodą i posypać ziarnami.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić
chleb. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.