Wykonanie
Tym razem przepis na mój podstawowy
chleb - przenno-żytni na zakwasie.Mała modyfikacja - ma w środku dodatki, które czynią go pyszniejszym :) -
słonecznik i
siemie lniane.Składniki:Szklanka zakwasu (takiego prosto z lodówki)8 szklanek
mąki przennej8 szklanem
mąki żytniej8 łyżeczek
soli8 szklanek
wodyziarna słonecznikasiemie lnianeWykonanie
Przygotowujemy foremki smarując je masłem/margaryną/olejem i obsypując np. ziarnami
siemienia lnianego lub
słonecznika (co kto woli)Tak z mojego doświadczenia wynika, że przygotowywanie
chleba z 8 szklanek
daje ok 3 dużych, podłużnych blaszek.Składniki mieszamy - tzn
mąki obie,
wodę sól i zakwas - (jest to rzadka breja) i odkładamy do dodatkowego słoiczka (jako zakwas na przyszłość) tak, aby wypełniały nieco ponad połowę objętości.Następnie dodajemy
bakalie. Mieszamy porządnie i wkładamy do przygotowanych blaszek.Foremki z
ciastem i zakwas odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 10 godz. - dobrze jest zostawić to na noc. (aczkolwiek moje doświadczenie też jest takie, że jak za długo rośnie, to gorzej rośnie w piekarniku i większa szansa na zakalec)Po 10 godzinach (patrz zdjęcie wyżej -
chleb wyrośnięty):- zakwas zamykamy w słoiku i do lodówki (może tam być przez 2 tygodnie)- foremki do pieca o temp. ok 200st. na 50 min. - po tym czasie należy przetrzeć skórkę
wodą aby uległa hydrolizie i nabrała połysku- po 10 min. gotowe - podobno należy sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, który nie powinien sie kleić. Nigdy tego nie robiłam.. przyznaję..
Wydrukuj przepis