ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było u mnie przepisu na chleb, co nie znaczy, że chleba nie piekę. Piekę, i to praktycznie non stop, powtarzając ulubione przepisy. Pora więc na coś nowego. Tym razem chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem . W wersji oryginalnej jest całkowicie pszenny, ja dodałam do zaczynu mąki żytniej, choć jej udział jest niewielki. Chleb jest zdrowy i pyszny, z charakterystycznym posmakiem siemienia lnianego i prażonymi ziarnami słonecznika. Piekłam go pierwszy raz, ale już wiem, że to będzie mój kolejny chleb do powtarzania, tym bardziej, że jest idealny wprost do formowania. Polecam.
35 g siemienia lnianego
100 g wody
zaczyn:
75 g mąki żytniej (w oryginale pszenna)
90 g wody
2 łyżki zakwasu
ciasto:
380 g mąki pszennej chlebowej
40 g mąki żytniej
60 g uprażonych ziaren słonecznika
30 g uprażonych ziaren siemnienia lnianego
175 g wody
1 łyżka soli
130 g namoczonego siemienia lnianego
170 g zaczynu
Siemię lniane zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią i pozostawiamy do napęcznienia na noc. Mieszamy składniki na zaczyn i również zostawiamy na noc.
Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto mieszamy - w maszynie 3, ręcznie 10 minut. Korygujemy ilość wody lub mąki (ciasto powinno być średnio ścisłe) i jeszcze raz krótko zagniatamy.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 do 2,5 godzin, w międzyczasie, po 1 godzinie ciasto ponownie zagniatamy, rozpłaszczając kulę ciasta na blacie posypaną mąką i uderzając lekko w jego powierzchnię (w ten sposób pozbywamy się gazów).
Po wyrośnięciu formujemy owalny lub podłużny bochenek i umieszczamy go delikatnie, zawinięciem do góry, w koszyku do wyrastania.
Zostawiamy do ponownego wyrastania na ok 2 do 2,5 godziny w temp.25 C (lub dłużej gdy temperatura jest niższa) Przed włożeniem do pieca sprawdzamy palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty
Chleb wyjmujemy, nacinamy delikatnie i pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 220 st C
Zmodyfikowany przepis Jeffreya Hamelmana znaleziony na forum Cincin, lekko przeze mnie zmieniony
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/chleb-na-zakwasie-z-siemieniem-lnianym.html