Wykonanie
Dawno nie było u mnie przepisu na
chleb, co nie znaczy, że
chleba nie piekę. Piekę, i to praktycznie non stop, powtarzając ulubione przepisy.
Pora więc na coś nowego. Tym razem
chleb na zakwasie z
siemieniem lnianym i
słonecznikiem . W wersji oryginalnej jest całkowicie pszenny, ja dodałam do zaczynu
mąki żytniej, choć jej udział jest niewielki.
Chleb jest zdrowy i pyszny, z charakterystycznym posmakiem
siemienia lnianego i prażonymi
ziarnami słonecznika. Piekłam go pierwszy raz, ale już wiem, że to będzie mój kolejny
chleb do powtarzania, tym bardziej, że jest idealny wprost do formowania. Polecam.
35 g
siemienia lnianego100 g
wodyzaczyn:75 g
mąki żytniej (w oryginale pszenna)90 g
wody2 łyżki zakwasuciasto:380 g
mąki pszennej chlebowej40 g
mąki żytniej60 g uprażonych
ziaren słonecznika30 g uprażonych ziaren siemnienia lnianego175 g
wody1 łyżka
soli130 g namoczonego
siemienia lnianego170 g zaczynu
Siemię lniane zalewamy zimną
wodą, przykrywamy folią i pozostawiamy do napęcznienia na noc. Mieszamy składniki na zaczyn i również zostawiamy na noc.Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto mieszamy - w maszynie 3, ręcznie 10 minut. Korygujemy ilość
wody lub
mąki (ciasto powinno być średnio ścisłe) i jeszcze raz krótko zagniatamy.Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 do 2,5 godzin, w międzyczasie, po 1 godzinie ciasto ponownie zagniatamy, rozpłaszczając kulę ciasta na blacie posypaną
mąką i uderzając lekko w jego powierzchnię (w ten sposób pozbywamy się gazów).Po wyrośnięciu formujemy owalny lub podłużny bochenek i umieszczamy go delikatnie, zawinięciem do góry, w koszyku do wyrastania.Zostawiamy do ponownego wyrastania na ok 2 do 2,5 godziny w temp.25 C (lub dłużej gdy temperatura jest niższa) Przed włożeniem do pieca sprawdzamy palcem czy
chleb jest dobrze wyrośnięty
Chleb wyjmujemy, nacinamy delikatnie i pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 220 st C
Zmodyfikowany przepis Jeffreya Hamelmana znaleziony na forum Cincin, lekko przeze mnie zmieniony