Wykonanie
Zapraszam was dzisiaj na kromeczkę pysznego, domowego
chleba na zakwasie. Tak sobie pomyślałam, że piekę już
chleb od przeszło dwóch lat, ciągle na tym samym zakwasie od początku. Jest on cały czas dokarmiany i chowany do słoiczka na następny bochenek i cały czas się wspaniale sprawdza. Bardzo lubimy takie
chlebki, zarówno na zakwasie jak i na drożdżach. Chlebek upiekłam z różnych rodzajów mąk pszennych z dużą ilością pestek dyni i innych ziaren. Taki bochen bardzo długo utrzymuje świeżość i wspaniale smakuje. Pisząc ten post czuję zapach unoszący się z kuchni, piecze się kolejny bochenek
chleba, nie ma nic piękniejszego niż takie doznania.Zapraszam :-)Składniki:- 600 g
mąki pszennej chlebowej typ 750- 120 g
mąki pszennej typ 1850- 2 łyżeczki
soli- 540 g ciepłej
wody- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego- pół szklanki pestek dyni + garść do posypania- pół szklanki
siemienia lnianego- pół szklanki
ziaren słonecznikaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąki,
sól, zakwas aktywny - czyli zakwas dokarmiony
mąką żytnią i ciepłą
wodą,
pestki dyni,
słonecznik,
siemię lniane i
wodę. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, nie musimy długo wyrabiać - wystarczy chwila, aby się składniki dobrze ze sobą połączyły.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny, następnie ponownie wszystko mieszamy łyżką drewnianą i przekładamy do blaszki - keksówki (40 cm) wysmarowanej
olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny, oczywiście przykrywamy ściereczką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 1 godzinę i 15-20 minut, studzimy na kratce.