ßßß Cookit - przepis na Chleb na zaczynie Biga

Chleb na zaczynie Biga

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj do mojej domowej piekarni, na pyszny, cudowny, chrupiący chleb. Po prostu tak wspaniały, że nie można się od niego oderwać. Jestem nim po prostu zachwycona, jeżeli lubicie takie domowe pieczywo to koniecznie go zróbcie. Przepis pochodzi z książki - Mąka, woda, drożdże, sól.
Pyszny chlebuś na śniadanie czy kolację, wymaga poświęcenia mu ciut pracy i uwagi, ale naprawdę warto. Musi mieć po prostu czas, aby wyrósł i upiekł się tak wspaniały bochen. Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba i jego smak.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zaczyn
- 800 g mąki pszennej typ 750
- 544 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,6 g suszonych drożdży (3/16 łyżeczki)
Ciasto
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 206 g wody o temperaturze 41 stopni
- 22 g soli
- 2 g suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki
- zaczyn cały
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, wlewamy wodę, siemie i słonecznik i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi chowamy w misce do lodówki. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi z lodówki i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami. Jestem nim zachwycona.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/03/chleb-na-zaczynie-biga.html