ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu szukam dobrego przepisu na chleb bezglutenowy....no i wczoraj dostałam "natchnienie" :) ...no i udało się :)
PRZEPIS:
Składniki:
450 g maki bezglutenowej do pieczenia chleba (jak na zdjęciu firmy Schneekoppe)
50 g mąki gryczanej(bezglutenowej tzn. żeby nie była zanieczyszczona)
1 opakowanie suszonych drożdży
około 50 ml oleju roślinnego
3-4 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyzki pestek dyni
3-4 łyżki siemienia lnianego
450 ml wody
1 łyżeczka soli
1. Mieszamy wszystkie suche składniki
2. dodajemy olej i wodę
3. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być miękkie nie zbite, może się lekko przyklejać do ręki. Mokrym nożem lub łyżką oskrabujemy rękę z ciasta.
4. Moczymy rękę i wykładamy ciasto do blachy. Odstawiamy w cieple miejsce na co najmniej 45 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy chleb 55-60 minut
...i GOTOWY :)
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2015/03/chleb-bezglutenowy.html