Wykonanie
Uwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego
chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy
chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić. Przez długi czas nie mogłam dostać
mąki chlebowej u nas, ale gdy w końcu dopatrzyłam się takowej w sklepie musiałam ją nabyć i był to strzał w dziesiątkę.
Mąka mące nierówna, a przekonałam się, że
chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto
marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski
chleb zawijany jest idealny na rozpoczęcie dnia, pożywny, a jaki pyszny. Nie wiem ile wytrzymuje, gdyż u nas zniknął w jeden dzień. Takiego apetytu na
chleb nie widziałam dawno, usłyszałam, że jest znacznie lepszy niż z piekarni i moi domownicy mogliby jeść go na okrągło. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ w środku, na pewno nie wysycha w ciągu kilku godzin, co jest niezwykle ważne dla mnie. Tak można zaczynać każdy dzień, zwłaszcza intensywny, kanapki z takiego
chleba można brać na wyprawy i delektować się nim z ulubionym dodatkami. Polecam
Składniki:– 500 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750);– płaska łyżeczka
soli;– 7 g
suszonych drożdży;– 300 ml ciepłej
wody;– 2 łyżki
oleju;Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto 10 minut, zrobić z niego wałek i skręcić 6-8 raz trzymając za końce. Odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 240 stopni.
Chleb położyć na papier do pieczenia i włożyć na rozgrzaną blachę. Obok
chleba wstawić np. kokilkę wypełnioną gorącą
wodą, para z
wody spowoduje, że
chleb będzie chrupiący. Piec około 25 minut.Smacznego