ßßß
Składniki:500 g pszennej mąki chlebowejsaszetka suszonych drożdży (7 g)łyżeczka soliszczypta cukru300 ml ciepłej wodyłyżka olejuW misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlej ciepłą wodę i olej. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut).
Ciasto podziel na 8 równych części (każda będzie miała około 100 g).
Formuj bułeczki i układaj je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki możesz naciąć ostrym nożem, ale nie jest to konieczne. Piecz w 230°C przez 20 minut (ja po 15 minutach obracam blaszkę, żeby bułeczki się równo upiekły). Studź na kratce.
SMACZNEGO!




źródło: opakowanie jakiejś mąki chlebowej ;)