Wykonanie
Najprostszy przepis na bułeczki jaki znam i do tego szybki, bo ciasto nie musi wyrastać przed formowaniem. Wystarczy półtorej godziny i mamy świeżutkie bułeczki. Robię je kiedy w domu nie ma
pieczywa ani czasu żeby długo na nie czekać.Przepis wypróbowany wielokrotnie.
Składniki:500 g
pszennej mąki chlebowejsaszetka
suszonych drożdży (7 g)łyżeczka
soliszczypta
cukru300 ml ciepłej
wodyłyżka
olejuW misce wymieszaj
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier. Wlej ciepłą
wodę i
olej. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut).
Ciasto podziel na 8 równych części (każda będzie miała około 100 g).
Formuj bułeczki i układaj je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki możesz naciąć
ostrym nożem, ale nie jest to konieczne. Piecz w 230°C przez 20 minut (ja po 15 minutach obracam blaszkę, żeby bułeczki się równo upiekły). Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: opakowanie jakiejś
mąki chlebowej ;)