ßßß
Składniki:450g mąki chlebowej pszennej + garść do posypania200 ml wody1 łyżeczka soli1,5 łyżeczki cukru3 łyżki oleju1,5 łyżeczki suszonych drożdżyPrzygotowanie:Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać drożdże. Wlać ciepłą wodę (można ją podgrzać albo wymieszać wodę o temperaturze pokojowej z odrobiną wrzątku) oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni ale nie może być zbyt zbite i zwarte. Raczej luźne ale nie sprawiające problemów w wyrabianiu. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki, jeśli za twarde - dolać wody.Miskę przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie schować do lodówki na całą noc. Można miskę przykryć folią spożywczą, aby do ciasta nie przedostały się żadne zapachy.Rano nagrzać piekarnik na 60 C.Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować bułki, obsypać odrobiną mąki. Ułożyć na papierze do pieczenia, wcześniej nasmarowanym olejem i włożyć do wyłączonego piekarnika na 20 minut.Wyrośnięte bułki upiec w piekarniku, w temperaturze 230 C przez ok 14 minut. Powinny być złociste.Wyjąć na kratkę i odstawić do wystudzenia.Smacznego :)