Wykonanie
To bardzo łatwe do przygotowania
pieczywo.
Bułki mają smak
kajzerki, nadają się zarówno do łączenia ze smakiem słodkim jak i słonym. Ciasto należy przygotować wieczorem, ponieważ powinno wyrastać w chłodnym miejscu. Rano za to można cieszyć się smakiem świeżego
pieczywa. I zapachem, zapach domowego
pieczywa jest wspaniały.
Składniki:450g
mąki chlebowej pszennej + garść do posypania200 ml
wody1 łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
suszonych drożdżyPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą i
cukrem, dodać
drożdże. Wlać ciepłą
wodę (można ją podgrzać albo wymieszać
wodę o temperaturze pokojowej z odrobiną wrzątku) oraz
olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni ale nie może być zbyt zbite i zwarte. Raczej luźne ale nie sprawiające problemów w wyrabianiu. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dosypać odrobinę
mąki, jeśli za twarde - dolać
wody.Miskę przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie schować do lodówki na całą noc. Można miskę przykryć folią spożywczą, aby do ciasta nie przedostały się żadne zapachy.Rano nagrzać piekarnik na 60 C.Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować
bułki, obsypać odrobiną
mąki. Ułożyć na papierze do pieczenia, wcześniej nasmarowanym
olejem i włożyć do wyłączonego piekarnika na 20 minut.Wyrośnięte
bułki upiec w piekarniku, w temperaturze 230 C przez ok 14 minut. Powinny być złociste.Wyjąć na kratkę i odstawić do wystudzenia.Smacznego :)