ßßß Cookit - przepis na Chleb Graham na zakwasie

Chleb Graham na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepyszny chlebek, który niedawno dołączył do moich ulubionych. I nie tylko moich :) Zachwyciła się nim cała moja rodzinka.
"Mamusiu, będziesz piekła już zawsze ten chlebek?" - zapytał z gorącą prośbą w oczach mój Dzieć :)
Przepis pochodzi z książki J. Hamelmana, a ja dziękuję za niego Gospodarnej Narzeczonej :)
Zaczyn:
70 g mąki pszennej typ 1850
70 g wody
30 g płynnego zakwasu pszennego, hydracji około 125 % (ja użyłam zakwasu żytniego o zalecanej hydracji)
Ciasto właściwe:
135-140 g zaczynu (dałam poprostu cały zaczyn)
160 g mąki pszennej typ 1850
230 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typu 850)
230 g wody
8 g soli (dałam 1 łyżeczkę soli)
Zaczyn przygotowujemy 12-14 godzin wcześniej: do wody dodajemy zakwas, mieszamy na gładką masę, dodajemy mąkę. Powinno powstać rzadkie ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem na 12-14 godzin.
Składniki ciasta właściwego mieszamy ze sobą przez 3 minuty, tak by dobrze się połączyły. Ciasto powinno być średnio luźne. Dalej wyrabiamy przez około 3 minuty, tak by gluten był średnio rozwinięty. Temperatura ciasta powinna wynosić 24 st. C. Nie wiem jak było u mnie, niestety nie sprawdziłam temperatury.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na ok. 2 , 5 godziny. Co ok. 50 minut ciasto należy odgazować, poprzez złożenie na trzy i ponownie w poprzek na trzy.
Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy go do omączonego koszyczka i odstawiamy do wyrastania na ok. 2 - 2 , 5 godziny. U mnie trwało to troszkę dłużej, chyba ok. 4 godzin.
Wyrośnięty chleb nacinamy i pieczemy w nagrzanym do 230 st. C piekarniku przez ok. 40-45 minut. U mnie czas pieczenia wyniósł ok. 35 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/chleb-graham-na-zakwasie.html