ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym

Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chlebek upieczony na życzenie mojej rodzinki, która nie stroni od glutenu.
Miał być jasny chlebek pszenny bez dodatków i jest.
Składniki:
- 1 szklanka aktywnego zaczynu orkiszowego
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- sól
- ok.270 ml letniej wody
Składniki mieszamy w misce, przekładamy do foremki wyłożonej papierem wysmarowanym oliwą .
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na parę godzin.
Piekłam 15 minut w 230 stopniach, następnie 45 minut w 190 stopniach.
Chlebek od razu po upieczeniu wyciągamy z formy i ściągamy z niego przyklejony papier.
Chłodzimy na kratce.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2015/06/chleb-pszenny-na-zakwasie-orkiszowym.html