Wykonanie
W zasadzie to ulubionych
chlebów pszennych mam teraz kilka. Co dojdzie mi nowa książka do kolekcji - dochodzi i nowy ulubiony przepis na
chleb ;). Ten plasuje się gdzieś w czołówce. Od dzisiaj, bo piekłam go pierwszy raz. Tak się składa, że to również jeden z naj naj Daniela Stevensa (autora książki 'Bread', River Cottage Handbook).
Chleb jest niesamowicie pyszny, ale zarazem bardzo klasyczny i neutralny w smaku, taki najzwyczajniejszy na świecie
chleb. Z większymi, nieregularnymi dziurami. Bardzo wilgotny, ze sprężystym miąższem. Z bardzo chrupiącą skórką. Najlepszy na ciepło. A co tam, że tak podobno niezdrowo ...Składniki na 2 bochenki.Wieczór wcześniej (zaczyn):650 ml lekko ciepłej
wody500 g
mąki pszennej chlebowej1/4 - 1/3 szklanki aktywnego zakwasu (użyłam żytniego)Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.Ciasto właściwe:600 g
mąki pszennej chlebowej25 g
solicały wcześniejszy zaczynCiasto można zagnieść ręcznie lub wyrobić mikserem. Ręcznie:
mąkę wymieszać z
solą i zaczynem. Ciasto będzie mokre i dość lepiące. Nie należy jednak podsypywać dużo więcej
mąki. Wyrobić porządnie, by było gładkie. Najłatwiej zrobić to dobrym mikserem: miksować ciasto około 10 minut, do gładkości.Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3
razy w ciągu 4 godzin). Sprzyja to napowietrzaniu, powstawaniu dużych dziur w
chlebie, które po ostatnim wyrabianiu będą wyraźnie widocznie.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, uformować bochenki, umieścić je w oprószonych
mąką koszach do wyrastania. Przykryć, pozostawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, najlepiej na kamieniu, przez około 40 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 250ºC, po 10 minutach obniżając do 200ºC. Studzić na kratce. Bochenki powinny być ładnie wypieczone i głuche po uderzeniu od
spodu.Metoda dla maszynistów:W maszynie do pieczenia umieścić cały zaczyn,
mąkę i
sól. Nastawić program do wyrastania i wyrabiania
chleba ('dough'). Po zakończeniu programu ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)