Wykonanie
Jak już wpadłam na pomysł, żeby do wieczornego filmu zrobić podpłomyki - ciężko mi było utrafić w dobry przepis. Po czterech filmach czymś a to za twardym, a to z jakąś pseudobułką - wreszcie trafiłam na coś, co przypasowało nam na tyle, że ostatnio zrobiłam je nawet na kolację i każdy zjadł z ulubionymi dodatkami (dziecię z
dżemem wiśniowym :D). Przepis pochodzi stąd, zmieniłam jedynie wałkowanie ciasta na jego rozciąganie w rękach. Noooo i wyrabianie ręczne na mikserowe. Podpłomyki są rewelacyjne! Do filmu podaję zazwyczaj z
sosem jogurtowo-czosnkowym, albo
jogurtowo-różnoprzyprawowym ;) Na kolację jedliśmy z sosem i
kiełkami - pycha!Składniki:400g
mąki chlebowej225g
wodyszczypta
soliWszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować hakiem około 5 minut. Po tym czasie odrywać po niewielkim kawałku, rozciągnąć w palcach na płaskie placki (ale nie prześwitujące!) i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni do lekkiego zrumienienia.Podawać z sosem. Ahhhhh, pyszne :)