Wykonanie
Pyszny, wilgotny
chleb z dodatkiem ugotowanej owsianki i małych ziarenek.Nie jest skomplikowany, bo wypiekany na rozczynie
drożdżowym.
Składniki:- 6 łyżek
płatków owsianych,- 3/4 szklanki
wody,- 2,5 - 3 szklanki
mąki,- około 1szklanki ciepłej
wody,- 25 g świeżych
drożdży,- 1/2 łyzeczki
miodu,- 1 płaska łyzeczka
soli,- 2 łyżki
sezamu czarnego,- 2 łyżki
sezamu jasnego,- 2 łyzki
siemienia lnianego.Wykonanie:Z
drożdży,
miodu, łyzki
mąki i 1/2 szklanki
wody zrobić zaczyn. Z
płatków i 3/4 szklanki
wody ugotować owsiankę i lekko przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie zagnieść, włozyć do formy, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Chleb jest dobrze wypieczony, gdy postukany w spód wydaje głuchy dźwięk.