Wykonanie
Dzisiejszy chlebek nie wymaga zagniatania.Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką!Czas przygotowania to około 10 minut.Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin.Ale warto poczekać - bo
chleb wyszedł pyszny!Miękki w środku z chrupiącą skórką.A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-)Gorąco polecam.Składniki:500 g
mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa)2 łyżeczki
drożdży1,5 łyżeczki
soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki)500 ml ciepłej
wody4 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki ziaren
sezamutłuszcz do wysmarowania blachyDo miski wsypałam
mąkę,
drożdże i
sól.
Następnie ziarna
sezamu i
siemienia lnianego.Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw.Idealny jest np.
słonecznik,
kminek a z przypraw np.
rozmaryn.
Wymieszałam składniki.
Wlałam ciepłą
wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.
Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam
mąką.Przełożyłam do niej ciasto.
Przykryłam folią spożywczą i ściereczką.Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciastodo rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam około 40 minut.Wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego!
A może bułeczkę?...MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE