Wykonanie
Po pierwszej próbie rozkochaliśmy się w własnoręcznie robionym
chlebie. Dlatego też kupiłam
mąkę 3 zboża i postanowiłam upiec
chleb według przepisu na opakowaniu. Od siebie dodałam
dynię,
siemię lniane i
sezam. Wyszedł równie pyszny jak poprzedni, jednak bardziej
razowy, ciemniejszy. Ciężko mi powiedzieć, który bardziej mi smakuje, ale ten na pewno jest zdrowszy. Polecam.
Składniki:500 g
mąki pełnoziarnistej 3 zboża1 czubata łyżka
soli30 g świeżych
drożdży350 ml chłodnej
wodygarść pestek dynigarść
siemienia lnianegogarść
sezamuDrożdże rozpuścić w wodzie.
Mąkę,
sól i
wodę z
drożdżami wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepło do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrobić ciasto dodając
dynię, siemię i
sezam. Włożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować
wodą, posypać
sezamem. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.