ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z łososia

Kotlety mielone z łososia

nazwa

Wykonanie

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety mielone z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety mielone z łososia z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym.
Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tak zwane omega 3. Lubię mieszać różne gatunki ryb. Do łososia świetnie pasują białe, chude ryby.
Kotlety mielone z łososia
Składniki:
10 kotletów
600 g fileta łososia
400 g białej ryby
1 jajko
2 łyżki drobno pokrojonych kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos chrzanowo koperkowy
200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
1 łyżka koperku
2 łyżki jogurtu
sól do smaku
Przepuść połowę łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie.
W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem.
Polecane przepisy
Makaron z pesto, krewetkami i łososiem
Tort krewetkowo łososiowy ala cheesecake
Łosoś z grilla z lekką sałatką
Terrina z dorsza i łososia i szafranowy sos na zimno
Łosoś smażony w sezamie
Źródło:http://codojedzenia.pl/kotlety-mielone-z-lososia-2