Wykonanie
Jajka w sosie
tuńczykowym to propozycja na przygotowanie szybkiej,smacznej przystawki.Elegancka kolacja, pożywne śniadanie lub dekoracja świątecznego stołu ,a szczególnie dla amatorów
rybno-
majonezowych sosów.Niewielki nakład pracy ,a danie prezentuje się bardzo efektownie,kolorowo i smakuje równie dobrze.Składniki:2
jajkakilka liści mieszanej sałatki200 g
tuńczyka w kawałkach w
oleju1,5 łyżeczki
kaparów odsączonych z zalewy4 malutkie fileciki
anchois4 łyżki dobrego
majonezuszczypiorek do dekoracji
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Sałatkę dokładnie umyć,osuszyć rozdrobnić i ułożyć w dwóch miseczkach.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzone obrać, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie.Przygotować sos.W mikserze umieścić tuńczyka/zostawić 2 łyżeczki do dekoracji/,kapary/zostawić kilka sztuk do dekoracji/fileciki
rybne i
majonez. Miksować składniki do otrzymania gęstego,gładkiego sosu./Jeśli jest zbyt gesty można dodać więcej maionezu/ Doprawić do smaku pamiętając,że
tuńczyk,
kapary i fileciki
rybne są słone.Gotowym sosem polać przygotowane
jajka. Ozdobić kawałkami
tuńczyka,
kaparami i drobno posiekanym
szczypiorkiem.Posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Jeśli ktoś nie lubi filetów
anchois śmiało może z nich zrezygnować,a sos i tak będzie pyszny.