Wykonanie
Nie pierwsze ciasto z
bananami na codojedzenia, ale pierwsze ciasto pieczone na owsianej
mące.
Mąka owsiana, którą posiadłam nie zawiera glutenu, więc to ciasto
bananowe na pewno też polubią osoby na diecie bezglutenowej. U mnie w domu wszyscy lubią owsiankę, więc ciasto
bananowo owsiankowe przypadło do smaku.
Dzsiejsze ciasto zawiera bardzo mało tłuszczu i
cukru. Nie, nie całkiem bez
cukru, bo przecież
banany czy
gorzka czekolada zawierają
cukier, więc po co dodawać rafinowany. Bananowiec to idealne ciasto do porannej
kawy czy na śniadanie ! zjadłam dwa kawałeczki bez wyrzutu sumienia!
Przepis na ciasto
bananami na owsianceSkładniki: na podłużną foremkę o długości 28 cm3
jajka3-4
banany + 1
banan do dekoracji, około 350 ml,400 ml + łyżka owsianej
mąki150 ml
brązowego cukru50 ml
oleju1 łyżka
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g posiekanej
gorzkiej czekolady, u mnie 80%
kakaoszczypta
soliWykonanie:
Jajka utrzyj na puszysto z
cukrem. Dodaj
olej ubijając.
Mąkę i proszek przesiej i wymieszaj z
makiem i posiekaną
czekoladą.Do masy jajecznej dodawaj na przemian, u mnie w
trzech podejściach zmiksowane
banany i
mąkę.Przełóż ciasto do foremki wyłożonej pergaminem, udekoruj wierzch grubo pokrojonymi plasterkami
banana.Piecz ciasto
bananowe w piekarniku nagrzanym na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.Polecane przepisy