ßßß Cookit - przepis na ODTŁUSZCZONE CZEKOLADOWO-BANANOWE BABECZKI Z CHIPSAMI BANANOWYMI I SOLĄ MORSKĄ

ODTŁUSZCZONE CZEKOLADOWO-BANANOWE BABECZKI Z CHIPSAMI BANANOWYMI I SOLĄ MORSKĄ

nazwa

Wykonanie

Jedząc tę rozpustną babeczkkę na pewno nikt nie zorientuje się, że to wersja odtłuszczona. Są bardzo mokre (to zasługa bananów), intensywnie czekoladowe, a dodatek chrupiącej soli morskiej tworzy z pozostałymi składnikami niepowtarzalną kompozycję smakową. Następnym razem nie tylko poleję je czekoladą, ale również dodam ją do ciasta.
Składniki (10 sztuk):
100 g mąki pełnoziarnistej
40 g kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
110 g cukru brązowego
4 łyżki oleju
2 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem
1/2 szklanki chipsów bananowych, posiekanych
do ozdoby: 50 g gorzkiej czekolady, gruboziarnista sól morska
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać.
W misce umieścić jaja z cukrem i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gęstej, kremowej masy (ok. 5 min.)
Do miski wlać olej, wymieszać. Dodawać partiami przesianą mieszankę mączną, cały czas mieszając delikatnie łyżką.
Dodać banany i chipsy bananowe- wymieszać.
Ciasto przelać do foremek i piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Gdy ostygną, polać roztopioną czekoladą i posypać solą morską.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/08/odtuszczone-czekoladowo-bananowe.html