Wykonanie
Jedząc tę rozpustną babeczkkę na pewno nikt nie zorientuje się, że to wersja odtłuszczona. Są bardzo mokre (to zasługa
bananów), intensywnie
czekoladowe, a dodatek chrupiącej
soli morskiej tworzy z pozostałymi składnikami niepowtarzalną kompozycję
smakową. Następnym razem nie tylko poleję je
czekoladą, ale również dodam ją do ciasta.Składniki (10 sztuk):100 g
mąki pełnoziarnistej40 g
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jaja110 g
cukru brązowego4 łyżki
oleju2 przejrzałe
banany, rozgniecione widelcem1/2 szklanki
chipsów bananowych, posiekanychdo ozdoby: 50 g
gorzkiej czekolady, gruboziarnista
sól morskaWykonanie:
Mąkę,
kakao,
sól i
proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać.W misce umieścić
jaja z
cukrem i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gęstej, kremowej masy (ok. 5 min.)Do miski wlać
olej, wymieszać. Dodawać partiami przesianą mieszankę mączną, cały czas mieszając delikatnie łyżką.Dodać
banany i
chipsy bananowe- wymieszać.Ciasto przelać do foremek i piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Gdy ostygną, polać roztopioną
czekoladą i posypać
solą morską.Smacznego!