Wykonanie
Mocno
kakaowe, z kawałkami
czekolady.Wilgotne i puszyste.Idealne na słodki weekend :)sprawdzona kombinacja własna na 12 sztuk2 szklanki
mąki (dałam połowę razowej)3/4 szklanki
cukru1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki przesianego
kakaoszczypta
soli1 dojrzały
banan3/4 szklanki
mleka2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
oleju1 tabliczka
gorzkiej czekoladypolewa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady50 ml kremówki
banan do dekoracji
1. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni (termoobieg)2. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.3. Tabliczkę
czekolady siekamy na kawałeczki.4. W jednym naczyniu łączymy suche składniki:
mąkę, proszek,
cukier,
kakao.5. W drugim składniki mokre: rozgnieciony na puree
banan,
jajka,
mleko,
olej,
wanilia.6. Wlewamy wymieszane mokre składniki do suchych i delikatnie, krótko mieszamy widelcem, na koniec dodając kawałeczki
czekolady.7. Wypełniamy foremki w 3/4.Jeśli nie chcemy robić polewy, układamy również na wierzch kawałki posiekanej
czekolady.Pieczemy 20-25 minut.8. Polewa: podgrzewamy
śmietankę, rozpuszczamy w niej
czekoladę.Ostudzoną polewą polewamy upieczone babeczki i ozdabiamy kawałkiem
banana.Posypujemy wiórkami
czekolady.