Wykonanie
Tym razem miałam ochotę na coś
czekoladowego, tak więc oto efekt: Potrójnie
Czekoladowe Muffinki ^^Oto przepis:Składniki2,5 szklanki (375g)
mąki self-rising*1/3 szklanki (80ml) przesianego gorzkiego
kakao100 g
gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki190 g
białej czekolady pokrojonej na małe kawałki3/4 szklanki (155g)
brązowego cukru1 szklanka (250 ml)
mleka1/2 szklanki (125 ml)
oleju roślinnego1
jajko, rozmieszane*Do zrobienia tej
mąki wystarczy połączyć (ilość na nasze potrzeby czyli około 375 g):375g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSposób przygotowania:W misce mieszamy
mąkę self-rising,
kakao, kawałki obu
czekolad i
cukierRobimy w mieszance zagłębienie do którego wlewamy:
mleko,
jajko i
olejMieszamy tylko do połączenia się składników (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodać
mleka – mi masa wyszła tak gęsta że musiałam dolać
mleka bo zostały mi na dnie miski suche składniki, dodałam
mleka tylko tyle by się dołączyły, chyba waga mi się zepsuła bo wydaje mi się że było zdecydowanie za dużo
mąki… Generalnie ciasto miało na koniec konsystencję nieco jak plastelina ale w smaku babeczki wyszły świetne^^ )Masę umieszczamy w foremkachPieczemy 20-25 minut w 190*C bez termoobiegu (170* z termoobiegiem)Po wyjęciu z piekarnika studzimy 5 minut w foremkachWyjmujemy z foremek i studzimy