Faza babeczkowa w pełni. Piekę jedną porcję a już nie mogę się doczekać następnej. I nie mogę się zdecydować, czy dodać czekoladę, owoce, dynię. A może zrobić waniliowe i udekorować kremem? Chcę upiec wszystkie i za każdym razem inne! A dziś miałam ochotę na czekoladę, więc takie są babeczki - czekoladowe z kawałkami czekolady i polane czekoladą. Wisienką na torcie, a raczej orzeszkiem na babeczce jest pekan :)Z takim drugim siadaniem nawet najbardziej szary jesienny dzień niestraszny a i niespodziewani goście będą zadowoleni.Składniki na 12 babeczek:-1 bardzo dojrzały banan-1 i 2/3 szklanki mąki-1/2 szklanki kakao-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżeczka sody oczyszczonej-szczypta soli-1 łyżka ekstraktu waniliowego-2 jajka-1/2 szklanki jogurtu naturalnego-1/4 szklanki oleju-3/4 szklanki brązowego cukru-1/2 tabliczki poszatkowanej gorzkiej czekoladyDodatkowo:-tabliczka gorzkiej czekolady-orzechy pekan do dekoracjiMąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem banana i dodajemy roztrzepane jajka, olej, jogurt i cukier. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Mokre składniki oraz poszatkowaną czekoladę dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia.Masą wypełniamy foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej smarujemy nią babeczki. Orzechy pekan lekko podprażamy na suchej patelni i układamy po jednej połówce (lub więcej, wedle upodobania) na każdej muffince.Smacznego!