Wykonanie
Stifado to grecki gulasz wołowy z dużą ilością
cebuli oraz odrobiną…
cynamonu.Połączenie tylko na pierwszy rzut oka ryzykowne… Zapewniam, że efekt końcowy był przepyszny :)Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”.Składniki:50 dag
wołowiny na gulasz1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego wina1 puszka
pomidorów bez skóry (wraz z
sokiem)2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
cynamonu3-4
goździki (opcjonalnie; zgodnie z sugestią jednej z Czytelniczek)1/2 łyżeczki
oreganosól i
pieprz do smaku
oliwaświeże
oregano do dekoracji
Wykonanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej
oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać
wino oraz dodać pokrojone
pomidory wraz z
sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i smażyć posiekaną w piórka
cebulę wraz z przeciśniętym
czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do
mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cynamonem,
gożdzikami i
oregano. Dusić około półtorej godziny, do czasu aż
mięso będzie miękkie. (Uwaga:
Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance
wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą
wodą.)Przed podaniem posypać posiekanym świeżym
oregano.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUZapiekany
bakłażan czyli sposób na zagospodarowanie okrawków oraz
błyskawiczne
steki z
kurczaka .