ßßß Cookit - przepis na GRECKIE STIFADO

GRECKIE STIFADO

nazwa

Wykonanie

Stifado to grecki gulasz wołowy z dużą ilością cebuli oraz odrobiną… cynamonu.
Połączenie tylko na pierwszy rzut oka ryzykowne… Zapewniam, że efekt końcowy był przepyszny :)
Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”.
Składniki:
50 dag wołowiny na gulasz
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 puszka pomidorów bez skóry (wraz z sokiem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki (opcjonalnie; zgodnie z sugestią jednej z Czytelniczek)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
oliwa
świeże oregano do dekoracji
Wykonanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać wino oraz dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w piórka cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, gożdzikami i oregano. Dusić około półtorej godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. (Uwaga: Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą wodą.)
Przed podaniem posypać posiekanym świeżym oregano.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Zapiekany bakłażan czyli sposób na zagospodarowanie okrawków oraz
błyskawiczne steki z kurczaka .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/09/greckie-stifado