Wykonanie
Przepis na ten gulasz pochodzi z TEGO bloga. Jest pyszny i tyle.Ja swój gulasz pokroiłam w mniejsze kawałki i gotowałam w pod pokrywą szybkowarową, co zaoszczędziło mi czasu.Składniki50 dag
wołowiny na gulasz1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego wina (ja dałam białe bo akurat takie miałam otwarte)1 puszka
pomidorów bez skóry (wraz z
sokiem)2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
cynamonu3-4
goździki1/2 łyżeczki
oreganosól i
pieprz do smaku
oliwaWykonanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej
oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać
wino oraz dodać pokrojone
pomidory wraz z
sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i smażyć posiekaną w piórka
cebulę wraz z przeciśniętym
czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do
mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cynamonem,
gożdzikami i
oregano. Tak jak wspomniałam wcześniej dusiłam je w szybkowarze około 1 godziny. (Uwaga:
Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance
wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą
wodą.)Posypałam swój gulasz świeżym
tymiankiem i podałam z
sałatką grecką.