ßßß





Przepis na ten gulasz pochodzi z TEGO bloga. Jest pyszny i tyle.Ja swój gulasz pokroiłam w mniejsze kawałki i gotowałam w pod pokrywą szybkowarową, co zaoszczędziło mi czasu.Składniki50 dag wołowiny na gulasz1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (ja dałam białe bo akurat takie miałam otwarte)1 puszka pomidorów bez skóry (wraz z sokiem)2 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki cynamonu3-4 goździki1/2 łyżeczki oreganosól i pieprz do smakuoliwaWykonanieMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać wino oraz dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w piórka cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, gożdzikami i oregano. Tak jak wspomniałam wcześniej dusiłam je w szybkowarze około 1 godziny. (Uwaga: Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą wodą.)Posypałam swój gulasz świeżym tymiankiem i podałam z sałatką grecką.