ßßß
Po przeczytaniu tego przepisu od razu czułam, że to będzie mój smak!Łosoś upieczony pod „kołderką” z koperku i sosu chrzanowego smakuje wprost wybornie :)Przepis cytuję za Autorem bloga Domek z Piernika .Uwaga:)Moi Drodzy!Korzystając z chwilowego dostępu do internetu, bardzo Wam serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze! Jednocześnie przepraszam, ale mam czas tylko na takie „hurtowe” podziękowanie.Urlop ma się już ku końcowi… niestety i „stety”, bo już powoli zaczynam także tęsknić za domem i własną kuchnią ;)Wkrótce mam nadzieję podzielić się z Wami nowymi przepisami na dania inspirowane wakacyjnymi wojażami :)Dzisiaj jeden z „archiwalnych” przepisów. Naprawdę wart wypróbowania!Do usłyszenia :)Pzdr AniadoSkładniki:1 duży filet z łososia (4-5 porcji)4-5 łyżek posiekanego kopru4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki chrzanu2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki i/lub szczypioru1 łyżka soku z cytrynysól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Z łososia usunąć ości (patrz Vademecum) i podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą posypać grubą warstwą kopru i cebuli/szczypioru.Śmietanę wymieszać z chrzanem i rozsmarować na rybnych filetach.Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie pyszne jajka w koszulkach
lub tuńczyk w awokado .
Na obiado-kolację polecam mule w sosie pomidorowym,
łososia pieczonego na ostro z papryką,
drobiowe klopsiki,
albo golonkę duszoną w winie.
Dodatkiem do dań obiadowych może być quinoa z pieczonymi warzywami .
Na deser natomiast polecam owoce sezonowe zapiekane z koglem-moglem :)