ßßß
Składniki:2 porcjeok. 400 – 450 g filetu z łososiasólpieprzsok z cytrynySalsa:4 rzymskie pomidorki¼ papryki czerwonej2 łyżeczki startego parmezanu1-2 cebulki dymki ze szczypiorkiem (w zależności od wielkości)szczypta papryki chiliłyżeczka oliwy z oliwekmały ząbek czosnkusok z cytrynysólpieprzDo podania : ziemniaki (przyprawione ostrą papryką, tymiankiem i solą) i szparagi gotowane na parze.Wykonanie:Ryba: łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.Salsa: pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach wyjmujemy z wody, przelewamy zimną woda i zdejmujemy skórkę. Następnie przekrawamy, wyjmujemy nasiona i drobno kroimy.Paprykę na 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem, po czym kroimy w drobną kostkę.Cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy.Pomidory, paprykę i cebulę ze szczypiorkiem przekładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, parmezan i mieszamy. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Do urządzenia / garnka do gotowania na parze wkładamy ziemniaki i łososia. Gotujemy przez 20 minut. Następnie na 10 minut dodajemy obrane szparagi. Po 30 minutach łącznie wszystkie składniki powinny być miękkie. Od razu podajemy.Smacznego!